Czym jest pierzga i dlaczego warto ją spożywać?
Pierzga jest połączeniem pyłku kwiatowego, miodu oraz enzymów mlekowych pszczół, taka mieszanka jest ubijana przez pszczoły w komórkach plastra pszczelego gdzie przechodzi fermentacje mlekową, która zabezpiecza ją przed zepsuciem się.
Pierzga jest bogatym źródłem białka, witamin (zwłaszcza witaminy B), minerałów i aminokwasów, zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym, czym wspomaga walkę z niektórymi bakteriami, jest to bomba witaminowa, którą nasz organizm przyswaja o wiele lepiej niż pyłek kwiatowy.
Posiada korzystny wpływ na funkcje poznawcze i zdolność koncentracji pomagając regenerować organizm po wysiłku fizycznym i umysłowym.
Zawarte w niej substancje posiadają właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne w przypadku różnych stanów zapalnych oraz wsparcia organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Jak dobrze przechowywać pierzgę?
Nie suszymy naszej pierzgi, jest ona żywa; dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym i zaciemnionym miejscu takim jak lodówka czy spiżarnia.
Wartości Odżywcze
100g produktu zawiera:
- Wartość Energetyczna: 366kcal
- Tłuszcze: 8,2g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 23g
Reviews
There are no reviews yet.